Hash`owe Masełko

Data dodania: 18-10-2021 Wyświetleń: 380

Hash`owe Masełko

 

Masło z konopi indyjskich (cannabutter) to jeden z najprostszych i najczęstszych sposobów na przygotowanie artykułów spożywczych z konopi indyjskich. Jednak przygotowanie masła z infuzją może być nieco trudne. Aby aktywować swój potencjał psychoaktywny, kwiat musi być powoli podgrzewany w niskiej temperaturze. Ten przepis najpierw poprowadzi Cię przez ten proces – zwany dekarboksylacją – zanim przeprowadzi Cię krok po kroku, jak zaparzyć masło.

1 kostka masła , ale Urwał prawdziwego masła a nie jakiś tam zjechany mix tłuszczów czy inny syf za 3 złote

1 szklanka (7-10 gramów) zmielonej marihuany, dekarboksylowanej ( inaczej lipa wychodzi a nie porządne SmakSełko :D )

Podstawowy i często pomijany pierwszy krok to dekarboksylacja konopi. Bo nisstety 90% narwańców z haroszym topem w ręku pędzi do kuchni i ogień. Najczęściej już ususzonym ale znam historie ze świeżo ściętymi topami w frytkownicy… ( kiedyś o tym wam opowiem)

Przed zrobieniem masła musisz zdekarboksylować lub „dekarbować” topa albo topki konopi, z których będziesz pichcić. Pominięcie tego kroku spowoduje powstanie słabego lub nieaktywnego produktu końcowego. Oto dlaczego: Pąki konopi produkują nieodurzający kannabinoid o kwasowym smaku o nazwie THCA. Kiedy palimy lub waporyzujemy konopie, ciepło zamienia THCA w THC, cząsteczkę wywołującą efekt euforii. W przypadku przygotowywania artykułów spożywczych CBD należy zastosować ten sam proces.

Niektóre przepisy mogą wymagać odtłuszczania konopi bezpośrednio w gorącym maśle, ale im mniej czasu spędzisz na moczeniu pąków, tym lepiej smakuje podane masło. Z tego powodu zalecamy najpierw odwęglenie w piekarniku.

Rozgrzej piekarnik do + - 115-120ºC. Umieść zieleninę w czymś żaroodpornym i najlepiej czymś nie przywierającym, I na pewno nie w żadnym silikonowym syfie ! . Przykryj pergaminem, aby zapobiec przywieraniu. Włóż do piekarnika i ustaw minutnik na 30-40 minut. Starsza, bardziej sucha marihuana może wymagać mniej czasu. Zaleca się niskie i powolne podejście podczas odwęglania, aby lepiej zachować kannabinoidy.) Co 10 minut delikatnie mieszaj pąki tacy, równomiernie wyeksponować powierzchnię pąków.

Ziele trzeba rozdrobnić zmielić na grubo za pomocą młynka ręcznego.

Stopić masło na wolnym ogniu, dodaj szklankę wody :D (serio) . Magiczny zmielony koperek można dodać już w momencie częściowego stopienia masła… byle by tylko ten koperek był przykryty nasza miksturą a nie leżał na dnie gara.

Dusić. Utrzymuj niską temperaturę max 70 kilku stopni i gotuj mieszaninę przez 2 do 3 godzin, od czasu do czasu mieszając. Nie palić masła na patelni!, mały ogień czyli najmniejszy palnik, albo na 1dynce na potencjometrze elektrycznym i cierpliwość.

Odcedź masło. Umieść lejek na wierzchu słoika i wyłóż go gazą. Gdy masło ostygnie, wylej je na lejek z gazy i pozwól mu się swobodnie odcedzić. Nie ściskaj bo paprochy sobie nawciskasz.

Wstaw do lodówki słoik masła. Jeśli na dnie słoika pojawi się nadmiar wody, można usunąć masło nożem i spuścić wodę. (Masło będzie musiało schłodzić się przez około godzinę przed usunięciem wody.)

Dawkować ostrożnie, bo nie za bardzo da się określić moc smaksełka haszowego. Czasem wychodzi słabe a czasem po jednej kromce trzeba podchodzić do lądowania na kanapie bardzo ostrożnie.


Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Blog o nasionach marihuany
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu